O víkendu 14.-15. září se konal na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště finálový závod Czech Drag Serie – Mezinárodní mistrovství ČR dragsterů a finálový závod evropské Super Twin Top Gas Serie.

tyřicet pět profesionálních závodních týmů z celé Evropy závodili ve třídách Pro Street, Modified Street Twin, Super Street Bike, Junior Dragster, Teenager dragster, Competition Dragster a Super Twin Top Gas. A současně 33 amatérských týmů závodili ve třídách Public Bikes do 750ccm, nad 750ccm, Woman , Cars a Harley Davidson Cup.

Počasí v září je víceméně sázkou do loterie – buď je krásné babí léto a nebo je sychravo a deštivo. O tomto víkendu se to prostřídalo.  Celý týden sychravo s deštěm a sobota nádherný slunečný podzim. Od rána probíhaly technické přejímky strojů. V poledne začal kolotoč kvalifikačních jízd a sobotní závod pro amatéry. A v neděli jsme se opět vrátili do sychravého rána. Během dopoledne odjeli svůj nedělní závod jezdci amatérských tříd a jezdci „českého mistráku“ svou pátou kvalifikační jízdu. Začalo ale pršet a jezdci třídy Top Gas se vrátili zpět do depa a svou pátou kvalifikační jízdu již neodjeli. Ani finále amatérských tříd se už nejelo.  Během vytrvalého deště ředitel závodu rozhodl ve 14.00 hod o ukončení závodu. Výsledky byly zpracovány na základě výsledků kvalifikačních jízd.  Ale vrátíme se zpět do soboty a přiblížíme si sobotní kvalifikace. Jezdci v sobotu absolvovali 4 kvalifikační jízdy. Každou další kvalifikací bylo vidět, jak důležité je stroje postupně dolaďovat a nastavovat pro stále větší výkony.

Třída Pro Street – třída, ve které našli své místo jezdci, kteří závodili v amatérských třídách Public, třída, ve které závodí na Hayabuse i dáma – Patricie Baroňová. Vysoko nastavil laťku hned v první kvalifikační jízdě dánský jezdec René Kirkhoff na stroji Suzuki GSXR, když zajel čas 9,2s! Za ním pak až do čtvrté kvalifikace byl Michal Vopat s časem 9,5s. Poslední sobotní  kvalifikační jízda byla pro mnohé rozhodující a zlepšení značné. Nedělní kvalifikační časy už nic nezměnily. Vítězem se stal René Kirkhoff s časem 8,895s, druhý Pavel Beer Werdan – Suzuki GXSR – 9,296s a třetí Michal Vopat – Suzuki Hayabusa – 9,4s. René ale svým vítězstvím nijak neovlivnil celkové vítězství Pavla Beer Werdana v této třídě.

Sedm jezdců ve třídě Modified Street Twin. I v této třídě bylo po jednotlivých kvalifikačních jízdách viditelné zlepšení časů. Václav Schejbal na Hondě 1000 se po první kvalifikační jízdě postavil do čela třídy. Avšak německý jezdec, který vede průběžné pořadí této třídy – Christian Bruhn na stroji Ducati NOS, předvedl svůj perfektně připravený stroj a po druhé kvalifikaci již nikoho do čela nepustil. Čas 9,340s mu zajistil vítězství v tomto závodě a zároveň titul Mezinárodního Mistra ČR 2013 !!! Za ním s časem 9,971s se umístil Vašek Schejbal a třetí na Ducati Jiří Rylich s časem 10,2s.

Startovní pole třinácti jezdců ve třídě Super Street Bike – to je 16ti eliminační „pavouk“ – to by byla  jedna eliminační jízda navíc a to znamená velkou podívanou a velké souboje o jednotlivé příčky!! Pavel Beer Werdan (Suzuki GSXR) byl jediný Čech v popředí, který se dostal až na čas 9,1s. Do první osmičky se s ním ještě dostal Jarda Špaček (Suzuki GSXR). Jinak v této třídě excelovali převážně zahraniční jezdci – němci Michal Kaupat (Suzuki Hayabusa turbo), Martin Bleicher (Suzuki GSXR), Horst Hochheusel (Suzuki Hayabusa turbo), Dirk Scholz (Suzuki GSXR), švýcarský jezdec Sandro Haldimann (Suzuki Hayabusa turbo) a z Belgie Marc Gens (Suzuki NOS). Tomáš Čížek, naše největší želízko v ohni, zadřel u své Kawasaki ZX12RNX v první kvalifikační jízdě motor  a jeho náhradní, sériová Hayabusa neměla proti naturbeným Hayabusám šanci. Tomáš do bojů o přední říčky bohužel nezasáhl a vítězství ze závodu si odnesl s časem 8,8s Michal Kaupat, druhý skončil Sandro Haldimann s časem 8,999s  a třetí místo  obsadil Čech – Pavel Beer Werdan s časem 9,1s. Tomáš ztratil body na Sandra a tak bohužel svou pozici Mistra ČR pro tento rok neobhájil. Mezinárodním mistrem ČR ve třídě SSB se tak zaslouženě stal švýcarský jezdec Sandro Haldimann a Tomáš se stal pro rok 2013 vícemistrem.

Velké finále bylo pro Juniory a Teenagery vskutku velkolepé. Po dlouhé době se sešli v obou třídách tři jezdci a to bylo pro ně určitě zajímavější. Ve třídě Junior Dragster 50 závodil nováček Adámek Vojta Rylich. Měl hroznou trému, ale byl úžasný. Matěj Vavřina však nikoho před sebe nepustil. Všechny kvalifikační jízdy vyhrál a tak si stupínek nejvyšší zasloužil. Tadeáš Adam Vavřina skončil druhý. Adam Vojta Rylich měl velkou radost z poháru a už se těší na příští rok! Tadeáš postoupí do Teenagerů, ale noví jezdci „padesátek“ už se hlásí!!  Ve třídě Teenager Dragster 125 vévodí slečna – Andrea Bínová. Její čas 10,933s a rychlost 99,67km/h !!! Byla vždy nejméně o vteřinu rychlejší než její soupeři – Vojta Hromčík a z Německa Nico Heitmann. Na stupních vítězů jí to moc slušelo!!!

Třída Competition Dragster – cca dva tisíce koní dohromady – z Belgie Luc Raeymaekers (Kawasaki ZRX1400NOS)  a naši borci Pepa Čížek (Hayabusa NOS), Pavel Bajer (Honda Red Bird turbo), Michal Ponca (Yamaha FJR1500NOS), Petr Češka (Hayabusa) a André Barták (Yamaha FJ NOS). Luc zajel v první kvalifikaci skvělý čas 8,367s a u toho také zůstal. Propálil písty a na svém stroji měl celý víkend hodně práce. Sobotní kvalifikační jízdy zakončili Pepa Čížek a Pavel Bajer s rozdílem jedné tisíciny pro Pepu. V neděli bylo sice hodně sychravo, ale pro Pavla zřejmě ideální – časem 8,485s si zajistil druhé místo a Pepa zůstal třetí. Nedělní déšť trošku nahrál Lucovi, který se tak postavil na stupeň nejvyšší. Avšak i třetí místo v závodě zajistilo Pepovi Čížkovi titul Mezinárodního Mistra ČR 2013 – gratulujeme!

Podruhé jsme letos mohli vidět souboj dvouválců  – tentokrát finále Super Twin Top Gas Serie. Krásný Report z tohoto závodu najdete na stránkách www.topgas.com.  Šest jezdů přijelo do Česka bojovat o své poslední body. Odjeli však pouze čtyři sobotní kvalifikace, protože kvůli nedělnímu dešti již neměli možnost odjet i pátou kvalifikační jízdu.  Frederick Schack měl své vítězství v sérii již jisté, ale přesto odjel všechny čtyři kvalifikace a skončil na třetím místě s časem 8,926s. Nebylo však rozhodnuto o druhém a třetím místě. Chris Van Nimmen měl velký problém zůstat ve svém jízdním pruhu, Herman Jolink na speciálu Ducati byl ve výhodě a časem 8,535s si zajistil druhé místo nejen v závodě v Hoškovicích ale také v celkovém pořadí Super Twin Top Gas Serie. V Hoškovicích se tentokrát dařilo Franku Hetmannovi. Stabilní časy 8,4s – 8,5s ho vynesly na stupeň nejvyšší !!!   Zástupce a mluvčí třídy Super Twin Top Gas Serie Piet Verhofer přivezl pro jezdce poháry a ocenil tak za velkého potlesku nejlepší jezdce této třídy za rok 2013.

Své závody si odjeli i amatérské třídy Public Bikes, Public Cars a Harley Davidson Cup. Jeli dva závod – jeden v sobotu a jeden v neděli. A zde jsou ti nejlepší:

Sobotní závod

Public Bikes do 750           1. Petr Novák,  2. Ladislav Jílek,  3. Miloslav Kolář

Public Bikes nad 750        1. Karel Táborský,  2. Roman Říha,  3. Michal Janeček

Public Bikes Woman          1. Tereza Severová

Public Cars                          1. Václav Bohuslávek,  2. Honza Wertheim,  3. Fanda Gulf

Harley Davidson Cup        1. Jan Steinberger,  2. Jan Švamberg,  3. Michal Švamberg

Nedělní závod

Public Bikes do 750           1. Petr Novák,  2. Ladislav Jílek,  3. Jan Ševců

Public Bikes nad 750         1. Roman Říha,  2. Pavel Hrnčíř,  3. Oldřich Češka

Harley Davidson Cup        1. Jan Švamberg,  2. Michal Švamberg

Velká škoda, že se závod neodjel až do konce, ale počasí je mocnější. Možná, by na stupních vítězů stál někdo jiný, možná by bylo všechno jinak. Ale to je všechno jen možná. Takto to dopadlo a takto to je. Závod se vydařil, sobota byla super a jezdci vydali ze sebe opravdu co nejvíc. Kdo do Hoškovic přijel, určitě nelitoval.

Sezóna je za námi a tak bych ještě na závěr chtěla poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu závodu a celé sezóny jakkoliv podíleli. Nebudu je všechny vyjmenovávat – oni vědí J. Letos poprvé s námi pořadatelsky spolupracoval  motocyklový klub Black Cattle MC Turnov. Byli super a já jim moc děkuji.

Příští rok v Hoškovicích naviděnou !!!